Защо се оказва толкова трудно да се помогне на сирийските граждани?

Дни след опустошителното земетресение продължава събирането на помощи за пострадалите в Турция и Сирия. От събраните средства по Националната дарителска кампания на Българския червен кръст са изпратени 480 000 лв. за Турция и 320 000 лв. за Сирия. БЧК отпусна и 5000 швейцарски франка, собствени средства в подкрепа на Сирия. От Главното мюфтийство обявиха, че до момента са събрали 300 000 лева. И докато даренията за Турция се увеличават, борбата да бъде предоставена помощ за Сирия продължава. Защо се оказва толкова трудно да се помогне на сирийските граждани и има ли скрита вратичка отговор потърси Лилия Мустакова.

Въпреки желанието на редица държави да помогнат на Сирия сред бедствието, много от тях се сблъскаха с огромно предизвикателство. А именно - санкциите, наложени върху режима на Башар Асад и свързаните с него институции от страна на Съединените щати.

„Това, което се случва, не е човешко. Не може заради някакви санкции, заради някакви ембаргота върху режима на Сирия - какъвто и да е той, да се политизира случая. В момента там има нуждаещи се хора”, коментира журналистът и преводач от арабски Мажд Алгафари.

За да стигне помощ до бедстващите сирийски граждани, се налагат други методи. Един от тях - даренията да не са парични преводи, за да могат физически да бъдат доставени.

„Говорим за 24 тона ориз и 48 тона брашно, които сме закупили. Това е камионът, който пристигна и още от утре ще бъде в системата на социалните кухни и ще се готви. Дарили сме топли дрехи, обувки, палатки, постелки, бебешка храна и лекарства. Достъпът е напълно възможен, стига да се организира с подходящите документи и правилно”, каза Никола Рахнев, основател на Гората.Бг.

Други благотворителни фондации у нас работят и с местни организации, регистрирани в Турция. Така, парични дарения се приемат там и не стават жертва на санкциите.

„Помощта, която събираме е финансова. Не събираме материални дарения. Фондацията купува гориво, храна, осигурява покрив с парите, които са по нейните дарителски сметки. Изпратили сме 10 000 евро”, коментира  + 5:20 “Ние сме изпратили днес неголяма сума - 10 000 евро. Тя в момента покрива, казаха, спешни медицински нужди”, каза Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause.

От Министерството на финансите на Съединените щати обявиха - през следващите 180 дни всички преводи с дарения в помощ на пострадалите от земетресенията в Сирия ще бъдат третирани като изключение от санкциите срещу страната.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.