Експертите прогнозират, че тя ще бъде кратка

Британската икономика избегна на косъм влизането в рецесия след нулев растеж за тримесечието октомври-декември 2022 г. Английската централна банка (АЦБ) обаче продължава да очаква страната да навлезе в рецесия тази година.

Британската икономика се сви в тримесечието юли-септември 2022-ра с 0,2%. За да бъде обявена рецесия, е необходимо икономиката да се свива две поредни тримесечия. През последното на миналата година обаче икономиката е отбелязала нулев растеж, макар че през декември има спад от 0,5%, главно заради стачките в ключови сектори.

РЕКОРД: „Бритиш петролиум” отчете печалба от 28 млрд. долара

АЦБ смята, че икономиката ще навлезе в рецесия тази година, но тя ще бъде по-кратка и не толкова тежка, колкото се прогнозираше по-рано.

Дарън Морган, директор на икономическия отдел на националната статистика, заяви, че през декември обществените услуги са били сериозно засегнати от по-ниския брой операции и посещения на общопрактикуващи лекари, както и от значително по-ниската посещаемост на училищата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Маргарита Стоянчева