Първият медицински хеликоптер у нас по ПВУ трябва да пристигне на 15 декември

Служебният кабинет реши - спешната помощ по въздух ще бъде прехвърлена от търговското дружество „България Хели Мед Сървиз” към Държавния авиационен оператор.

С амбицията България да има спешна медицинска помощ по въздух до средата на година, кабинетът възложи задачата на правителствения авиоотряд.

„Няма време за повече експерименти. Не може едно новорегистрирано дружество, създадено от нищото, да изпълнява тази дейност. Това абсолютен държавен приоритет, защото касае живота и здравето на хората”, обясни вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев.

Помощта ще бъде достъпна и безплатна за всички граждани, а финансирането ще дойде от държавата. До дни се очаква да започне и обучението на медицинските екипи и пилотите.

„Решението беше това да бъдат лекари със специалност „Анестезиология и реанимация”, за да имаме най-адекватна помощ. Екип от лекар с медицинска сестра”, обясни здравният министър.


Първите бази на хеликоптерите ще бъдат в София, Безмер, Долна Митрополия и Чайка, край Варна. Нужни са и площадки за кацане в лечебните заведения.

Меджидиев обяви, че вече има решение за купуване на 6 хеликоптера със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

„Първият хеликоптер по ПВУ ще го имаме още на 15 декември. Останалите - до 2025 г. Това е една успешно завършена процедура”, обяви здравният министър.

За това какво е свършено до момента, за да имаме въздушни линейки, вицепремиерът и министър на транспорта атакува и предишната власт. „През юли, в края на мандата си, създаде това дружество, може би, определени хора, близки до тях, да бъдат уредени с позиции в един борд. Дадох достатъчно време на това дружество да се организира – няма резултат”, отчете Алексиев.

Отговор на критиките дойде от директора на дружеството „България Хели Мед Сървиз”. „Абсолютно неверни твърдения”, подчерта Георги Гвоздейков.

Според Гвоздейков решението на Министерския съвет не е в съответствие с европейските регламенти. „Българският народ, за съжаление, изгуби още поне от 6 до 9 месеца да се опитат да доставят хеликоптер, който е така необходим за лицензирането на самия оператор”, добави той.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.