Някои избирателни райони ще изпратят повече депутати в следващото НС

Макар и с малко закъснение, преброяването от 2021 г. промени броя на депутатите, които различните градове и села изпращат в София. Той вече е свързан с броя на хората, които живеят в съответните многомандатни райони.

Общо шест града ще изпратят с по един народен представител по-малко депутати в сравнение с последните 10 години. Това са градовете, в които националната статистика е отчела, че живеят по-малко хора, отколкото при предишното преброяване през 2011-а. И така с депутат по-малко ще са Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе.

Съдът отмени решението на ЦИК за смесеното отчитане на гласовете


Освободени позиции (по една) отиват към Варна, Пловдив и 24-ти район в София. Рекордьор се оказва столичният 23 МИР - това и досега беше най-големият избирателен район, а сега от 16 депутатите, избрани от там, вече ще са 19.

Оказва се обаче, че хората и в градовете, които губят депутати и в тези, които печелят допълнителни народни избраници, не са съвсем сигурни дали след влизането в парламента представителите им ще се сещат за тях.

Данните от преброяването трябваше да променят математиката на вота още при предишните избори. Националната статистика обаче не ги отчете навреме и така новата бройка депутати, които всеки регион ще изпраща, влиза в сила на 2 април и ще важи 10 години до следващото преброяване.

Какви са проблемите на хората в градовете, които на идния вот ще изпратят различен брой депутати в следващото НС – гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.