Това показват официалните данни на Националното статистическо бюро

Инфлацията на потребителските цени в Китай през миналия месец е спаднала до най-ниското си ниво от една година насам, сочат официални данни, цитирани от АФП. Страната излиза от строгия контрол на пандемията и от харченето по време на Лунната нова година.

Според Националното статистическо бюро (НСБ) индексът на потребителските цени - основният измерител на инфлацията, през февруари се е повишил с 1%, което е по-малко от 2,1-процентното годишно увеличение през първия месец на годината.

Статистикът от НСБ Донг Лиджуан заяви, че спадът се дължи на намаление на потребителското търсене след празниците, както и на достатъчното предлагане.

Въпреки че спадът беше очакван, експертите, анкетирани от „Блумбърг” преди публикуването на данните, прогнозираха, че индексът на потребителските цени ще достигне 1,9%. Според анализаторите спадът е бил стимулиран от понижаването на цените на хранителните продукти и предпазливото поведение при харченето, въпреки повторното отваряне на Китай към света след три години на строга противоепидемична политика.

Китай е сравнително защитен от покачващите се световни цени и от по-широките икономически последици от нахлуването на Русия в Украйна. Но икономистите все пак очакват потребителските цени в Китай да се повишат през следващите месеци, тъй като страната излиза от периода на пандемията и разходите се нормализират.

Междувременно публикуваните в данни на НБС показаха, че индексът на производствените цени, който измерва разходите за стоки, напускащи фабриките, е спаднал с 1,4% спрямо свиването с 0,8% през януари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.