Колата е с румънска регистрация

Турско семейство опита да пренесе над 1,5 милиона евро през граничния пункт „Капитан Андреево”.  Парите са били скрити в 8 плика под седалките на колата им. Мъжът е задържан за до 72 часа на 23 март и вече е обвинен. Пътувал е със съпругата си, която е румънска гражданка, както и с 18-месечното им бебе от Румъния към Турция.

След като митничарите открили пачките, семейството обяснило, че парите са от продажба на автобуси и ще се ползват за покупка на недвижими имоти. От началото на година на „Капитан Андреево” са открити над 10 милиона лева недекларирана валута.

Началникът на МП „Капитан Андреево” Георги Господинов обясни, че се опитват да бъдат заблудени митническите служители и да бъде намален митническият контрол. „Очевидно това е била целта на тази голяма валута, която е била внасяна, за да бъдат заблудени митничарите, че това е едно стандартно семейство, което пътува за република Турция”, каза Господинов. 

„По закон се предвижда наказание лишаване от свобода или отнемане на една пета от стойността на недекларираната валута. Предмета на престъплението в случая е валутата и не подлежи на отменане, след като излезе решението на Съда на ЕС през 2018 г., където беше казано, че е прекомерно тежко отменането на валутата”, каза Мария Кирилова. 

Анализите сочат, че обикновено всички тези пари, които се движат от Западна Европа към Турция, са от престъпна дейност и отиват за престъпна дейност. 

Повече гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.