Там българи и чужденци живеят в хармония и сговор

Държава, където хората едва могат да напълнят един автобус и където българи и чужденци живеят в съседски сговор.

В чирпанското село Държава се хвалят, че държат второто място в света за държава в държавата – след Ватикана. Шегуват се, че са останали един автобус хора. Навремето селото било голямо, а сега наброявало едва 57 души, казва Иван Тодоров.

Местната статистика сочи, че в село Държава се увеличават само чужденците. „Белгиец имаме, имаме и руснак, сега чакаме и от Лондон един да дойде, съсед ще ми е. Европа е тук”, споделя Иван Тодоров. 

Карл Класенс е от Антверпен, Белгия. Преди 2 години се мести в село Държава. Направил е цялостен ремонт на рушащата се и изоставена от години къща.

В селото не са се раждали деца от 1974 година. От 50 години няма и училище. Сградата на някогашното основно училище „Христо Ботев” се руши ден след ден. 

Всички в селото чакат лятото, защото само тогава на гости идват внуците. „Само това ни радва - дечицата като дойдат. Тук цялото село се оглася. Във всяка къща вече е весeло като се приберат дечицата”, казва Делка Балева. Останали са магазинът, църквата и читалището. 76-годишната Делка се грижи за селската библиотека и се надява да има кой да я наследи. Казва, че хората в селото предпочитат да четат любовни романи. Не липсвали и такива, които обичат историята. 

В селото казват, че каквото е тук – това е и в цялата държава. Млади хора не се връщали. Нямало ги.  Казват още, че нещата в държава ще се оправят само тогава, когато се оправи и самата държава. Врели и кипели в държавните дела, жителите на село Държава вече разчитат на оптимизма на чужденците.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.