Как действат схемите за купения и корпоративния вот

И на тези избори схеми за масово купуване на вот, както и на контролирано гласуване. Това установи разследване на NOVA, проведено в последните седмици. Наш екип дори намери 100 гласа, готови за продажба, при това само в едно село. В друга част на България установихме силен натиск върху служители, за да гласуват за дадена политическа сила.

Двама задържани за купуване на гласове в Сливен (СНИМКИ)

Отрази ли се инфлацията и върху цената на купения вот? В Пазарджишко казват, че на последните избори гласът е вървял по 40-50 лева. Сега обаче поскъпнал до 100 лева. И потвърждават, че ще гласуват за този, който дава повече.

Други казват, че няма да отидат до урните, защото им било омръзнало от избори. Били разочаровани. Дали обаче ако гласът им бъде заплатен, това би се променило?

Задържаха председател на подвижна секция в Кърджалийско

Екипът на NOVA направи проверка. И така се сдоби със списък от 100 гласоподаватели по 100 лева. Това стана на фона на многото полицейски операции и страха на хората, които търгуват гласовете. Но стремежът за бързи и лесни пари надделя над страха. 

Без да знае, че е сниман, мъж от Пазарджишко без проблем обещава да намери 50-60 гласа. Ако трябва, ще намери и повече. За целта иска 100 лева на човек. Кани и разследващия екип в дома си, където е съпругата му. Оказва се, че тя води преговорите за купения вот. Страх я е от полицейски проверки, но все пак обещава 100 гласа. Казва, че хората ще гласуват с бюлетина и гарантира за всеки. Обещава да ги следи.  На следващия ден се появява със списъка.

Същата жена разказва, че вече са минавали и други купувачи на гласове и предлагали по 150 лева.

Кой е по-големият проблем - корпоративният или купеният вот

Другата схема е корпоративният вот. Той е по-трудно доказуем. Три дни преди изборите полицията разкри именно такава схема в русенски села. Арестувани са петима души. Срещу глас за точно определена политическа сила на местните хора са обещавани различни социални услуги - назначаване на работа и помощи по различни общински социални програми. Полицията е направила претърсвания на 6 адреса, намерени са списъци с имена, ЕГН-та и адреси на граждани, тетрадки и тефтери, в които срещу имената са вписани различни суми, снимки и копия на лични документи. Повечето хора се страхуват да разкажат.

40-годишна жена обаче се съгласява да разкаже, като остане анонимна. Казва, че схемата е практика на място. „Схемата е – ще те храним, ще ти помагаме, ако гласуваш”, разказва жената. По думите й Социални грижи, когато предоставят услуга, казват да се гласува за определена партия.

Може да работиш, ако гласуваш за тях. Бях притискана през цялото време да гласувам за тях, разказва жената.

Една от задържаните за схема за купуване на гласове е секретар на читалище в село в Русенско.

„Нищо не са намерили. Тефтерите са стари, от работата ми в една фирма. Това са стари неща от 2016 г. ”, казва тя.

Цялото разследване на Мариета Николаева гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.