За по-далечните дестинации групите за Великден са пълни, обясни той

Създаването на Фонд за гарантиране на туризма можеше да се случи по време на пандемията от коронавирус. Надявам се занапред диалогът да бъде по-отворен. Такъв фонд трябва да има, но ни притеснява, че ще се направи, само за да се каже, че го има. Но той няма да е функционален. Това заяви Димитър Балтов от „Обединение Бъдеще за туризма” в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според него най-очевидният проблем за Закона за туризма е, че има около 1000 регистрирани туроператори, но реално работещите са около 400. Има фирми, регистрирани като туроператори, които не са такива. За тези компании трябва да се измисли друг режим.

Тази година има висок интерес към пътуванията, както в България, така и в чужбина. За по-далечните дестинации групите за Великден са били пълни, обясни той.

Според него сивият сектор за близки туристически дестинации е около 40%. Започнаха проверки, които сега обхващат само автобусните пътувания, но се водят разговори с Министерството на туризма, каза още Балтов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook