Над 150 експерти от автомобилната индустрия се събраха на форум в София

Ден след като България се присъедини към Европейския алианс за батерии, откъдето наши компании ще могат да получават средства, над 150 експерти от автомобилната индустрия се събраха в София. По време на откриването на форума служебният вицепремиер Атанас Пеканов и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха, че в България има предпоставки за процъфтяваща индустрия за батерии.

„Ключово е да изграждаме технологиите на бъдещето да се произвеждат тук, в България, в Европа. Такава е посоката, в която Европа поема, и България трябва да се бори, за да идват всички тези технологии на бъдещето, заедно с работните места на бъдещето, които ще осигурят високи доходи”, заяви Атанас Пеканов.

„Именно по време на кризата се видя колко зависима е Европа от доставки от Азия на различни критични компоненти, батерии и т.н. Хубаво е, че сега Европа се развива с бързи стъпки, а България може много да помогне в развитието на батерии и системи за съхранение на енергия”, заяви Никола Стоянов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.