Централата аварира през 2022 г.

Цялостният ремонт на ПАВЕЦ "Чаира" ще струва около 200 млн. лева. Това обяви министърът на енергетиката Росен Христов. Реставрацията ще започне догодина, а парите ще дойдат от "Националната електрическа компания". Ще се търси и външно финансиране. Според Христов загубите от спирането на централата са за милиони.

Година след аварията в ПАВЕЦ "Чаира" все още тече разследва защо се е стигнало до нея. „Основната допирна точка е, че се наблюдава значителна умора на метала, където е всъщност и инцидентът”, каза изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев.

Едно е ясно - централата няма да заработи скоро, тъй като щетите са сериозни, а ремонтът ще отнеме време. „Вървим към концепцията да се направи междинен ремонт на два от агрегатите, които да дадат живот от порядъка на няколко години и възможност за въвеждане в експлоатация, докато паралелно върви подготовка и изпълнение на мащабен ремонт на другите два агрегата”, заяви ресорният министър Росен Христов.

Междинният ремонт на два от хидроагрегатите ще струва около 20 млн. лева. Сметките на енергийното министерство показват, че връщането в строя на ПАВЕЦ „Чаира” ще излезе около 200 млн. лева. Така част от мощностите могат да заработят най-рано през 2025 година.

По думите на министъра страната ни губи милиони годишно. Христов заяви още, че продължават опитите за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в сектор енергетика, където се цели да  се удължи животът на въглищните централи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.