Родители излязоха на протести

Протест пред Общинския съвет в Пловдив. Родители, чиито деца учат в 137-годишната Първа мъжка гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, изразиха недоволството си от забавения ремонт на сградата, която е национален паметник на културата. Реконструкцията се бави вече 8 години, въпреки че за нея има осигурени 8 млн. лева.

Първоначално Общината възложи ремонта да се извърши чрез инженеринг. ВАС обаче спира тези действия. Впоследствие фирмата, спечелила поръчката, се отказала от ангажимента си. Предстои местните власти да водят преговри с втората в класирането компания, но родителите и учителите се опасяват, че цялата процедура ще отнеме твърде дълго време, докато междуременно здравето и животът на учениците са застрашени от падащи големи камъни и парчета от мазилката от фасадата.

Пред Общината се проведе и още един протест. Той е за бъдещето на ОУ "Драган Манчов", приютило и Математическата гимназия. Общината предлага основното училище, в което учат 700 деца, да бъде преместено в нова сграда, която тепърва ще се строи със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Родителите и учителите обаче не са съгласни с преместването в ново здание, тъй като то било доста по-отдалечено.

В същото време Математическата гимназия настоява Общината да построи за тях обещаната самостоятелна сграда. Преди 20 години е направена първа копка за нея, но средства за изграждането ѝ така и не са осигурени.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.