Събитието съпътства Ботевите дни

Във Враца е роден патриархът на българската скулптура – проф. Андрей Николов. Той е в първия випуск на Държавното рисувално училище, а след това учи в Италия и се връща в родината си, за да постави основите на съвременната българска скулптура.

По време на Ботевите дни във Враца има и съпътстващи културни мероприятия. Едно от тях е изложбата на Милен Каменов – скулптор, използващ техниката на пушена керамика. Творбите му са вдъхновени от бита на древното племе трибали, живели по земите на сегашна Враца. С полиране на камъните те са запечатвали съдовете си.

Припомняме, Ботевите дни във Враца започнаха на 26 май. Те се отбелязват още от 1884 година, когато Враца и Пловдив правят първото възпоменание за делото на Воеводата и неговата чета. Официално Ботевите дни започват да се честват в цялата страна през 1901 година. Така за пореден път от днес до 2 юни цяла България ще отдаде почит към делото на Воеводата и неговите четници с поредица инициативи.

Още за колекцията от ритони, за Враца и културните събития там, гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.