50 лекари завършиха успешно първия у нас курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха

50 лекари и медицински специалисти вече завършиха успешно първия у нас курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. В края на следващия месец, те и втората група техни колеги, чието обучение предстои, ще съставят първите екипи на така очакваните въздушни линейки. 

„Преподавателите ни запознаха със спецификата на транспорта с хеликоптер, тъй като има много физиологични промени, които могат да настъпят в организма на пациента. Ще бъдем разделени на екипи от лекар и сестра. Пространството е ограничено, така че в хеликоптера могат да се качат максимум три медицински лица”, обясни д-р Евгения Игова, неонатолог, УМБАЛ „Токуда-Acibadem City Clinic” в ефира на „Здравей, България”.

МЗ набира лекари и медицински сестри за въздушните линейки

Въздушните линейки се финансират от Плана за възстановяване, устойчивост и развитие. Очаква се процедурата за два хеликоптера да приключат около 15 юни. Очаква се да бъдат изградени 12 хеликоптерни площадки.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.