Димът, който се разпространи до Съединените щати, в рамките на часове, предизвика силна мъгла в Ню Йорк

Кадри от сателит показват щетите от бушуващите горски пожари в Канада. Димът, който се разпространи до Съединените щати, в рамките на часове, предизвика силна мъгла в Ню Йорк и ситуация, която властите определиха като "извънредна криза".

Ситуацията е особено тежка на запад - в Британска Колумбия. На изток - в провинция Квебек, обстановката се стабилизира. Стотици огнища с различна големина горят в гъсти горски масиви. Засегнатите площи са 15 пъти над средното. Пожарите са подсилвани от необичайно топлото време. В Британска Колумбия е 30 градуса, при обичайни за сезона 20. Общо 6 хиляди души бяха евакуирани в този район и съседния щат АлбЪрта. А димът от пожарите на изток продължава да мъчи десетки милиони в Отава, Торонто, Ню Йорк и Вашингтон. През седмицата замърсяването достигна нива, считани за опасни за здравето.

Сериозното замърсяване на въздуха в някои райони завиши индекса за замърсяване до рекордни стойности и така създаде опасности за човешкото здраве. Причината за това са над 400 бушуващи пожара на територията на Канада, които принудиха близо 25 хиляди души да напуснат домовете си.

РЕКОРДНО ЗАМЪРСЯВАНЕ: Ню Йорк осъмна в димна пелена (ОБЗОР)

"Имам астма и сегашното положение ме тревожи. Дишането ми ще бъде затруднено. Особено ако стане както гледахме в Ню Йорк. Цялото небе беше станало оранжево. В такива условия не бих издържал", заяви Джош Бърт от Вашингтон.

"Мога да подуша дима. Усеща се, но сега не е нетърпимо. Лошото е, че разваля снимките ми. Не мога да видя Капитолия, а от тук може да се направи идеален кадър."Милиони американци бяха засегнати заради дима, като експерти заявиха, че праховите частици може да са достигнали чак до норвегия. Кметът на Ню Йорк призова жителите при възможност да останат по домовете си през следващите дни", посочи турист от Флорида.

"Всички нюйоркчани трябва да ограничат активността на открито във възможно най-голяма степен. Ако трябва да сте навън, препоръчваме да носите маска, особено ако сте в напреднала възраст или сте малко дете", заяви Ерик Адамс.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.