Това сочат данни на Министерството на труда

Потребителските цени в САЩ растат през май с по-бавен ход от предходните месеци, сочат данни на Министерството на труда, цитирани от Ройтерс. Ценовият натиск обаче остава сравнително силен, което вероятно ще даде основание на Управлението за федерален резерв да остави лихвените проценти без промяна, но и да запази опциите отворени за нови повишения, посочва агенцията.

Кристалина Георгиева: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целта

Индексът на потребителските цени през май се е покачил с едва 0,1% като цените на горивата падат. Ръстът им през април беше с 0,4 на сто на месечна основа. На годишна база ръстът на цените през май е 4%, което е най-ниското ниво от март 2021 г. насам. През април инфлацията на годишна база беше 4,9 на сто. Пикът на инфлацията на годишна база беше през юни 2022 г., когато достигна 9,1% - най-високото ѝ ниво от ноември 1981 г. Оттогава тя постоянно спада.

Данните бяха оповестени преди заседанието на Управлението за федерален резерв, на което се очаква то да направи пауза в повишаването на лихвените проценти, но да си остави вратата отворена за ново повишаване, ако инфлацията не продължи да спада.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.