Коментар на Иван Брегов и Велислав Величков

Гешев иска да говори пред парламента предварителни проверки, преписки и досъдебни производства. Разкриването на доказателства може да помогне на защитата в съдебна фаза и да компрометира делото. Няма как пред 240 депутати да разкрива факти и доказателства, които са под опеката на следствената тайна. Това заяви за "Твоят ден" адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

Депутатите решават ще има ли комисия за имунитетите

"След като ВСС гласува освобождаването на Гешев, той вече е непредвидим. Не се знае дали ще говори пред Правна комисия. Има обаче и следствена тайна, за да разкрива данни, трябва да има разрешение от наблюдаващ прокурор. Ако Гешев имаше готовност за действие по "Барселонагейт", защо си мълча 2 години? Ако няма готовност за приключване на разследването и привличане на обвиняеми, защо се вдига толкова шум и се иска имунитета на Борисов? Седем депутатски имунитета са поискани за 2 седмици, имам чувството, че се искат на килограм с политически цели. Има опасност, ако тези досъдебни производства прераснат в дела с негодни обвинителни актове, те ще катастрофират, лицата ще бъдат оправдани, за което не съдът ще бъде виновен", подчерта той. И допълни, че прокурор от ВКС може да изпълнява длъжността заместник на главния прокурор докато тече процедурата за избор на нов. 

Според правния експерт Иван Брегов главният прокурор иска да се възползва от правото на атакуване на теза от КС. "Възможността да се говори по конкретни производства пред НС не е упомената, защото има следствена тайна. Влиянието на главния прокурор над редовите и над конкретни производства, очевидно е голяма. Депутатите могат да задължат Гешев да представи информация по корупционните престъпления като "Барселонагейт", тук може да бъде атакуван той за бездействие. Това може да промени политическата ситуация и да внесе яснота за поведението му", коментира той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.