Те следва да се предприемат незабавно, каза Стано

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано заяви, че в съгласие с 27-те страни членки, е решил да предприеме наказателни мерки срещу Косово заради отказа на министър-председателя Албин Курти да сътрудничи. 

Удължават мандата на мисията на ЕУЛЕКС в Косово до 14 юни 2025 г.

„Това не са санкции, а мерки, които да се предприемат незабавно", допълни Стано.

Успокояване на ситуацията в северната част на Косово, провеждане на нови местни избори и връщане към диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия са трите общи искания на организираната международна общност.

"Държавите членки подкрепиха поредица от действия. Става дума за преустановяване на срещите на високо равнище, както и за финансови мерки", каза Стано и добави, че "те са временни и с възможност за премахване в зависимост от стъпките, предприети от правителството на Курти".

ПОСЛАНИКЪТ НИ В КОСОВО ПРЕД NOVA: Конфликтът може да се разреши само с диалог

"Стараем се да помогнем на двете страни, независимо от техните подходи. Искаме консенсус, за да намерим европейско решение на ситуацията", добави той. 

Очаква се една от първите стъпки на санкциите да бъде преразглеждането на помощта, която идва от програмите в предприсъединителният период към ЕС - мярка, която е изцяло в рамките на Охридското споразумение, постигнато на 18 март между Косово и Сърбия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС