Възстановяват се нормалните нива на заболеваемост от всички болести, увери държавният здравен инспектор

Теоретично не е изключено, но на практика не виждам как зарази ще достигнат Черно море след взривената язовирна стена на „Нова Каховка”. Водата в язовира е за питейни нужди, макар че, минавайки тя увлича всичко, което е на повърхността. Това виждаме и с нашите реки. Думите са на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Морската вода не е най-добрата за микроорганизмите, тя има определена соленост, състав, слънчево греене – това помага те да не живеят дълго в нея, обясни главният здравен инспектор. По думите му един бял сос на количка за дюнер край плажа е перфектно място за развитие на микроорганизми.

„Вземаме проби от 92 пункта по цялото Черноморие, повечето са в Бургаско, но и във Варна и в Добрич. Следим за ешерихия коли – ако тях ги има, значи може да има и други”, обясни Кунчев.

Той разказа, че за 40 г. стаж като епидемиолог не е видял човек, заразен чрез морска вода и препоръча добрата лична хигиена.

Според него има възстановяване на нормалните нива на заболеваемост от всички болести – скарлатина, стрептококи, варицела от преди пандемията за коронавируса.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook