Целта е овладяване на инфлацията

Ръководителите на водещите национални централни банки потвърдиха своето виждане, че е необходимо да бъде продължена политиката на повишаване на лихвените проценти, за да бъде овладяна устойчиво високата инфлация. Институциите все още са уверени, че могат да постигнат това, без да предизвикат рецесия, стана ясно от изказванията на годишния форум на Европейската централна банка. Той е посветен на проблемите на централното банкиране, който се провежда в Синтра, Португалия.

Председателят на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл не изключи вероятността в рамките на няколко последователни заседания на УФР да бъде предприето повишаване на основната лихва. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард пък потвърди очакванията на анализаторите и инвеститорите, че Централната банка на еврозоната ще увеличи лихвените проценти на заседанието си през юли.

Рецесията в еврозоната се забавя

„Изобщо не бих изключил предприемането на подобен ход (повишаване на основната лихва - бел. ред.) при следващите няколко заседания на УФР", заяви Пауъл. Той отбеляза, че е необходимо процесът на спад при търсенето на работници и служители в САЩ от страна на работодателите да продължи и съответно ръстът на заплатите да бъде ограничен.

Целта на УФР е чрез повишаване на основата лихва да ограничи темпа на растеж на заплатите в страната, което пък да помогне за намаляване на инфлацията, посочват анализатори.

От своя страна Кристин Лагард заяви, че е възможно забавящата се икономика на еврозоната да изпадне в рецесия през тази година, но подчерта, че това не отговаря на „основополагащото виждане на ЕЦБ".

„Има да свършим още много работа”, каза президентът на ЕЦБ, визирайки мерките за ограничаване на високата инфлация. 

От своя страна гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли заяви, че изненадващото решение от миналата седмица на Централната банка на Великобритания да повиши  водещия си лихвен процент с 50 базисни пункта „отразява устойчивото състояние на британската икономика, съчетано с трайна инфлация”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.