Това съобщи министърът на енергетиката на ОАЕ

Решението на Саудитска Арабия и Русия да намалят добива и износа си на петрол, огласено по-рано тази седмица, би трябвало да е достатъчно, за да може петролният пазар да бъде балансиран. Това заяви Сухаил ал Мазруей, министър на енергетиката на Обединените арабски емирства, цитиран от Ройтерс.

От своя страна министърът на енергетиката на Саудитска Арабия - принц Абдулазиз бин Салман, каза, че всеки месец ОПЕК+ ще следи производството на петрол в Русия. Това ще става въз основа на данни, получени от седем независими източника, каза саудитският енергиен министър по време на международен семинар на ОПЕК във Виена.

ОПЕК: Възобновяемите енергийни източници ще играят много по-голяма роля

Групата на държавите от ОПЕК+, която включва страните износителки на петрол от ОПЕК и водещи производители на суровината, които не членуват в картела, намалява добива си на черно злато от ноември миналата година. Това се случи на фона на поевтиняването му на международните пазари. Страните от ОПЕК+ добиват около 40 на сто от суровия петрол в света, отбелязва Ройтерс.

Русия и Саудитска Арабия, които са най-големите доставчици на петрол в световен мащаб, в понеделник обявиха, че съкращават още повече добивите си в опит да повишат цените на черното злато на международните пазари. Този ход обаче доведе до по-съществено поскъпване на петрола само за кратко.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.