„Хората имат право да се променят”, каза той

Продажбата на българските реактори, закупени за АЕЦ „Белене”, е изгодна сделка за Украйна.  Това заяви Свилен Спасов, отговарял до 2018 г. за бизнеса на „Уестингхаус” в България в предаването „На фокус”. Според него на Украйна й предстои възстановяване, за което е нужно много енергия. „Първо защо някой ще ви плати е въпросът. Ако някой няма да ви плати, каква сделка е това”, запита той.

„В България има две основни мощности, които са основни за целия регион – АЕЦ „Козлодуй” и Нефтохим „Бургас”. И двете в момента са под изцяло руски контрол и трябва да се измъкнем”, каза Спасов.

ЯДРЕНА СДЕЛКА С УКРАЙНА: Колко ще спечелим от продажбата на реакторите за АЕЦ "Белене"?

Относно сделката на АЕЦ „Козлодуй” като бивш представител на американската ядрена компания той каза: „Реакторите на Уестинхаус са единствените в света, които са в състояние да сменят мощността си. Това е важно, защото се комбинират добре с възобновяемите източници – когато вторите работят, реакторите могат да намалят мощността си”.

Спасов направи преглед на ходовете в ядрената енергетика в страната. „През 2014 г. се подписа договора за строителството на 7-ми блок, след това трябваше да бъде препотвърден от кабинета на Бойко Борисов и той не го направи”, обясни експертът. Според него не е грешка това, че тогава не е подписан договора. „Хората имат право да се променят”, каза Спасов, давайки пример с Чърчил по повод променената позиция на лидера на ГЕРБ за ядрената ни централа.

Сблъсък на позициите между партиите за военната помощ за Украйна и АЕЦ "Белене"