Продукцията спечели две престижни награди на филмовия фестивал

Новият филм на Драган Белогърлич „Пазителите на формулата“ спечели две престижни награди на филмовия фестивал в Локарно. Вчера Белогърлич беше удостоен с приза Variety за най-добър филм в селекцията на Piazza Grande, както и с наградата Green Leopard, която се присъжда на филми със запомнящо се послание.

Филмът „Пазителите на формулата“, чиято световна премиера се състоя в Локарно, е единственият, спечелил две награди от фестивала. Това е и първата регионална лента, показана в селекцията Piazza Grande.  

Филмът, който говори за човечност и съпричастност и разказва истинската история на скрития с десетилетия инцидент във Винчa през 1958 г., остави силно впечатление у експертното жури на фестивала, както и у критиците на престижното списание Variety.

С две награди от Локарно, следващата седмица екипът на „Пазителите на формулата“ ще се представи пред многобройна публика на регионалната премиера в рамките на основната програма на 29-ия филмов фестивал в Сараево.

Уникалната история, базирана на романа на професор Горан Милашинович, е написана от Вук Ръшумович, заедно с Огнен Свиличич и Драган Белогърлич. Авторският екип на филма, воден от Белогърлич като режисьор, включва оператора Иван Костич, монтажиста Милена Предич, сценографите Йелена Сопич и Йована Цветкович, художника по костюмите Марина Вукасович Меденица и композитора Александър Ранджелович. Изпълнителен продуцент на проекта е Горан Белогърлич.

Зад оригиналния проект стоят продуцентските къщи Cobra Film и United Media, подкрепен още от Euroimages, Creative Europe Media, Министерството на културата на Република Сърбия, както и от филмовите центове на Сърбия, Черна гора, Словения и Северна Македония. Филмът се разпространява от компанията Art Vista.

За „Пазителите на формулата“

В разгара на Студената война група учени от Института за ядрени науки във Винча осъществяват секретен проект под ръководството на професор Драгослав Попович. Поради непредвидени обстоятелства, те са изложени на смъртоносна доза радиация, в резултат на което югославската тайна полиция ги отвежда за лечение в клиниката на института "Кюри" в Париж.

Френският медицински екип, ръководен от професор Жорж Мате, установява, че състоянието им е критично и че дните им са преброени. Въпреки че професор Мате е посветил целия си живот на борбата срещу ядрените оръжия и дълбоко презира проекта, по който са работили югославските учени, той предлага за първи път в историята да бъде извършена деликатна и несигурна интервенция на облъчените пациенти - трансплантация на костен мозък. Дали това е експеримент с хора или истински опит за спасяване на живота им, се превръща в мъчителен въпрос за югославските учени.

Сред главните актьори във филма са Радивой Раша Буквич, както и известните френски актьори Алексис Маненти, Оливие Бартелеми и Ан Сера. Директорът на института Винча - Павле Савич, е пресъздаден от Предраг Мики Манойлович, а Драган Белогърлич влиза в образа на Александър Лека Ранкович - шеф на югославската агенция за държавна сигурност. Ролите на младите югославски учени режисьорът поверява на актьорите Йован Йованович, Алиса Радакович и Огнен Мичович.