Те носят името “климатичен фреск”

Франция диша тежко обхваната от рекордни жеги, а нова мода сред местата за забавление заменя традиционните барове. В духа на високите температури, все повече хора избират за свободното си време не някое модерно заведение, а така наречените научни ателиета. Там се учи за климатичните промени и за възможните решения. 

В Париж, но и в цяла Франция все по-популярни стават научните ателиета, носещи името “климатичен фреск”. Там групи от хора се събират за да изучават науката зад изменението на климата. Големи печатни карти пресъздават веригата на глобалното затопляне, а участниците се опитват да разберат явления като радиационното въздействие или окисляването на океана.

Опасни горещини измъчват Франция

За първи път тези семинари се появават във Франция през 2018 г. Ръководят се от организация с нестопанска цел, която преподава основите на глобалното затопляне и възможните решения. Събитията се превърнаха в модерни вечери във Франция с повече от милион участници.

Страната е силно ангажирана в каузата за намаляне на въглеродните емисии и отпадъците. В тази връзка големи университети, компании и дори правителствени служби изпращат все повече свои студенти и служители да участват в семинарите.

Никола Саркози се изправя пред съда по обвинения, че е взел пари от Кадафи

Използват се 42 карти, които се разпространяват безплатно. Представят различните етапи на изменението на климата, от използването на изкопаеми горива до топенето на ледниците. Участниците трябва да подредят картите по начин, който представя причините и последиците от изменението на климата.

Работилниците стимулират все повече хора да предприемат екологични действия. Много често големи фирми и компании организират т.н тиймбилдинги точно по този начин. Играта стимулира колективното мислене и по-лесното взимане на общи решения.

Франция се отказа от касовите бележки

Научните ателиета излизат и извън пределите на страната. Те са преведени на около 50 езика, като в тези забавни, но образователни семинари може да се участва и онлайн.