Окончателното решение предстои да бъде взето в пленарна зала

Парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие проекта на решение за позицията на България. Проектът се отнася до удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна, след 15 септември 2023 г. на свое извънредно заседание.

Окончателното решение предстои да бъде взето в пленарна зала. Проектът на решението бе внесен от Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамид Хамид, Румен Христов и Александър Иванов на 11 септември 2023 г.

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за местния вот

Десет от членовете на комисията гласуваха "За" проекторешението, четирима бяха "Против", а двама се въздържаха.

В проекта на позицията на България се посочва, че страната ни не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Като се възлага на МС да предприеме необходимите действия за изразяване на позицията.

След протести на фермери в тези държави ЕК въведе ограничение до 15 септември през тези страни да преминава транзитно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Но не и да могат да се предлагат на техните вътрешни пазари.

Гърция ще получи 2,2 млрд. евро от ЕС за възстановяване след пожарите и наводненията

Проектът на решението предизвика оживен дебат в Комисията, а против него се обявиха браншови организации, които присъстваха на заседанието.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов заяви, че от сутринта земеделският бранш е бил "в шок от входираното решение". Той изтъкна, че към решението няма анализ за последствията, които биха произтекли от него, а текстът "поставя под риск българските производители".
По думите на Проданов подобно решение застрашава земеделския бранш в страната и предупреди, че съществуващото в сектора в момента напрежение в "даден момент ще се излее по изключително мащабен начин". Той заяви, че Асоциацията ще защитава интересите на производителите "по всички възможни начини".

Полша удължава забраната за внос на украинско зърно след 15 септември

Депутатът от Възраждане Деян Николов каза, че с това проекторешение се отстъпват интересите на българското земеделие в името на геополитическите интереси и отправи обвинения в национално предателство.

Даниел Лорер посочи, че към проекта на решение липсва анализ за ефектите и изтъкна, че когато се взема подобно решение, трябва да бъде ясно отражението му по цялата верига.
"На този етап лично аз не съм готов да взема решение по въпроса", заяви Лорер.

Редактор: Валя Марева
Източник: БТА, Екатерина Тотева