Спорове и около ДДС за ресторантьорите

Остри реакции срещу новите данъчни предложения на Финансовото министерство. Става дума за връщане на ДДС за ресторантьорите на 20% и въвеждане на бонус срещу сигнал за укрити доходи.

Най-много коментари предизвика идеята за финансов бонус, ако съобщиш за неплатени данъци. Така можеш да получиш 10% от недекларираната сума - като тя не трябва да е по-малка от 3000 лв. На практика най-малкият бонус може да е в размер на 300 лв.

Експерти: Награда при сигнали за укрити данъци не би дала голям ефект

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сравни мярката с доносите на Държавна сигурност. От партията няма да подкрепят и вдигане на ставката за ресторантьорите, която по време на COVID кризата падна на 9 на сто. Против обявиха, че ще гласуват и от ДПС и БСП.

Борисов определи бонусите срещу доноси като „перачница на пари”. „С връщането на Държавна сигурност в София, „бонус – донос” си върви като нещо абсолютно реално, защото Държавна сигурност без доноси не може да съществува. Някой трябва да донася, да клевети, да пуска сигнали. Даваш за 100 фирми, които си избираш по Търговския регистър, все за една ще намерят и ти си взимаш парите”, коментира той.

В отговор, финансовият министър Асен Василев защити мярката като ефективна за борба със сивия сектор. „Най-големите данъчни измами обикновено се откриват вследствие на сигнали от хора, които са в системата и виждат нейното манипулиране по незаконен начин”, каза министърът.

Финансовото министерство планира връщане на 20% ДДС за ресторантьорите, ГЕРБ се обяви против

Според бившия зам.-министър на финансите Любомир Дацов вместо върху сивата икономика, мярката може да е удар по светлия бизнес - ако е подлаган на непрекъснати проверки и сигнали. „Показва една линия, която се утвърди през последните години - изкривена представа какво общество трябва да сме - на доносници. От страната на Робин Худ да минеш на тази на крал Джон”, е мнението му.

Проверки трябва да има, само ако са налице доказателства за нарушението, смятат експерти. „Не мисля, че мярката ще има ефект. По-скоро това ще затормози администрацията, ще вкара в разсъждение хората, които трябва да го правят”, заяви Преслав Райков.

ГЕРБ, БСП и ДПС обявиха, че ще гласуват против и за друго предложение - връщане на ставката от 9 на 20 на сто за определени браншове. „Ресторантьори, фитнеси, забавления, туристическият бранш, хотели - те понесоха най-големия удар от COVID - буквално бяха размазани от мерките тогава”, посочи Борисов.

По-ниската ставка може да се запази, но само ако бизнесът приеме редица мерки за изсветляване, категоричен е финансовият министър. „Минимални прагове на заплатите, които са по-високи от минималното възнаграждение, задължителни постемринали. Ако не се издаде фискален бон - да не се плаща сметката в ресторанта”, уточни Василев.