Вижте обяснението на експертите в материала на „Дойче веле”

Птиците са важна част от естествения цикъл на природата. Те помагат за разпръскването на семената на растенията. Хранят се с насекоми и по този начин ограничават броя им. И освен всичко останало, някои от тях пеят прекрасно.

Популярни места за „сбирки” на цели ята са електропроводите. Тези места за кацане обаче често са опасни. Кабелите по тях са с около 400 пъти по-високо напрежение в сравнение с контактите у дома. Въпреки това, пернатите някак съумяват да се пазят. Ако докосват само една жица, нищо няма да им се случи. Тъй като напрежението между съседните точки в линията е много малко, през птиците не протича ток.

По-умни ли са птиците, отколкото предполагаме?

Електропроводите рядко представляват опасност особено за малките птици. За по-големите обаче (орли, щъркели, гъски и врани), жиците може да бъдат смъртоносни. Всяка година хиляди птици биват убити от токов удар. Това може да се случи, ако с крилата си докоснат два проводника едновременно и ги съединят накъсо, или когато докоснат проводник и мачта в един и същи момент. Тогава кръгът се затваря и през телата на пернатите протича силен ток.

Целия материал на „Дойче веле” гледайте във видеото. То е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.