Визитата на американския президент доказва твърдата подкрепа на САЩ за нападнатата страна

Американският президент Джо Байдън пристигна на визита в Израел. Той се срещна с израелският премиер Бенямин Нетаняху и двамата дадоха съвместна пресконференция в Тел Авив.

„Искам да ви благодаря, че дойдохте тук днес и за недвусмислената подкрепа, която оказахте на Израел в тези трудни времена“, започна обръщението си Нетаняху, цитиран от „Гардиън“.

Христофор Караджов: САЩ залагат репутацията си да намерят решение на конфликта между Израел и „Хамас”

„Виждах вашата подкрепа всеки ден, както и дълбочината на сътрудничеството, което имаме от самото начало - безпрецедентно в историята на великия съюз между нашите два народа. Виждаме тази подкрепа и вашия непоколебим ангажимент да предоставите на Израел инструментите, от които се нуждаем, за да се защитаваме. Виждаме ясното послание, което отправяте към нашите врагове - да не изпитват решимостта ни, и в двете американски бойни групи самолетоносачи, които изпращате. Но преди всичко, г-н президент, светът вижда тази подкрепа и моралната яснота, която демонстрирахте от момента, в който Израел беше нападнат“, добави министър-председателят.

„Хамас" убива деца пред очите на родителите им, а родителите - пред очите на децата им. Те изгарят хора живи. Изнасилват и убиват жени. Обезглавяват войници и търсят тайните скривалища, в които родителите крият децата си. Само си представете, г-н президент, страха и паниката на тези малки деца в последните им мигове, когато чудовищата ги откриват“, допълни Нетаняху.

Байдън заяви, че главната цел на визитата му в Израел е светът и народът на Израел "да знаят къде стоят САЩ".

"Скърбим заедно с Израел. "Хамас" извърши зловещи жестокости, които карат ИДИЛ да изглежда донякъде разумна", отбеляза американският държавен глава. И добави, че "Хамас" не представлява целия палестински народ и му е донесъл само страдания.

Москва: Ударът по болница в Газа е потресаващо нехуманно престъпление

Байдън каза още, че от онова, което е разбрал до момента, изглежда, че атаката срещу боолница в Газа във вторник е извършена не от Израел, а от "другия отбор".

Изявлението му завърши с думите: "Смелостта на израелския народ е зашеметяваща и аз съм горд, че съм тук".

Източник: БГНЕС