„Втората ливанска война ще им се стори приказка”, предупреди израелският премиер

Израел заплаши Ливан, ако в конфликта с „Хамас” влязат и други групировки като „Хизбула”. Премиерът Бенямин Нетаняху отиде при войници, мобилизирани на границата с Ливан, и предупреди, че не само „Хизбула”, а цялата държава ще съжалява, ако реши да атакува.

Нетаняху се включи в безкомпромисния тон на израелската армия. „Ако „Хизбула” реши да влезе в конфликта, Втората ливанска война ще им се стори приказка. Ще направят най-голямата грешка в живота си. Ние ще ги ударим със сила, която не могат да си представят. Ще означава опустошение не само за „Хизбула”, но и за държавата Ливан”, закани се той.

Българин, служил в израелската армия: Виждал съм тунелите на "Хамас", под Газа има паралелен град

Досега проиранската групировка северно от границата не показва признаци за мащабни бойни действия. Но от време на време обстрелва израелските позиции. Очакванията са, ако Израел започне сухопътна операция в Газа, „Хизбула” да има някаква реакция. Нетаняху обаче настоява, че друг път няма.

„Ние сме в битка за живота си. Битка за домовете ни. Това не е преувеличение. Ще оцелеем или ние, или те. И трябва да изчезнат те”, категоричен е израелският премиер.

По-рано армията на Израел обяви, че ще увеличи интензитета на бомбардировките в Газа. Палестинците в анклава казват, че само през последните 24 часа там са убити над 260 души. Израел настоява, че ударите са срещу терористите от „Хамас”.

„Всяка сграда, която рухва в Газа, е сграда от която „Хамас” извършва терористична дейност. За вашата собствена безопасност - преместете се на юг. Ще продължим да нанасяме удари в Газа сити и ще увеличим броя им”, обясни говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Нов конвой с хуманитарна помощ влезе в Газа от Египет през ГКПП "Рафах"

Междувременно, втори конвой с хуманитарна помощ влезе в Газа от Египет. Отново става дума за доставка от храни, вода и лекарства в обсадения от израелската армия анклав. Но липсва нещо основно - Газа има нужда от горива, за да има ток да работят болниците и даже за фурните за хляб на открито. Израел отказва конвоите да вкарват горива, защото ще бъдат използвани за военни цели от „Хамас”.

Червеният кръст и Червеният полумесец обясняват, че Газа се нуждае от постоянно работещ хуманитарен коридор. Двете организации искат не само храна и вода, но да бъдат допуснати травматолози и хирурзи от чужбина, които да помогнат за огромния брой тежко ранени пациенти.