Той благодари на Германия за системите за противовъздушна отбрана ИРИС-Т

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба пристигна на посещение в Берлин в търсене на допълнителна подкрепа за страната си срещу руските сили в момент, когато вниманието на света е съсредоточено върху ситуацията в Близкия изток, предаде ДПА.

"Вярвайте в нас, подкрепете борбата ни. А нашата победа ще бъде и ваша победа", заяви Кулеба пред германската телевизия Цет Де Еф.

ЕС ще използва печалбата от замразените руски активи за възстановяването на Украйна

В същото време той подчерта, че макар медийното внимание към руската инвазия да отслабва, политическата подкрепа за Киев от западните партньори остава силна. Страните от Запада продължават да дават приоритет на помощта за Украйна заедно със солидарността за Израел, допълни той.

Кулеба благодари на Германия за системите за противовъздушна отбрана ИРИС-Т, които да защитават украинските градове, и изрази надежда, че Берлин може да достави и ракетите "Таурус" на Киев. Украйна е готова да спазва исканията оръжията да не се използват извън границите на страната, каза министърът.

Германският канцлер Олаф Шолц реши в началото на октомври, че в момента Берлин няма да предостави "Таурус" поради риск Германия да бъде въвлечена във войната. Ракетите "Таурус" имат обсег от 500 км и могат да дадат възможност на Украйна да взема на прицел редица руски градове, отбелязва ДПА.

В интервюто за Цет Де Еф Кулеба отрече в момента да се водят тайни преговори между Русия и Украйна за прекратяване на конфликта. Визирайки "формулата за мир" на украинския президент Володимир Зеленски, той повтори призивите за изтегляне на руските войски от страната преди началото на каквито и да било преговори.

Фактът, че Москва продължава да разполага свои сили, които да се бият в Украйна, не е признак за желание на Русия за преговори, каза Кулеба.

Освен изтеглянето на руските войски сред исканията на Зеленски е и размяната на затворници, както и съд за военните престъпления, извършени в Украйна.

Източник: Анелия Пенкова, БТА