Делото ще се гледа в Софийския градски съд

Прокуратурата във Видин повдигна обвинения на двама за многократното гласуване на един и същи избирател на първия тур на местните избори, съобщиха от държавното обвинение.

На 29 октомври 2023 г. 25-годишният А.А. - член на секционна избирателна комисия, допуснал един и същи мъж да гласува неколкократно на вота за общински съветници и за кметове на населени места. Повдигнато му е обвинение и е обявен за издирване.

Член на изборна комисия твърди, че е пребит заради клип с манипулация на вота

Мъжът, успял да гласува няколко пъти на местния вот, е с инициали С.З. и е на 53 години. Прокуратурата е събрала доказателства за неговите действия. Той е с парична гаранция от 1000 лева. Ще му бъде повдигнато обвинение.

Прокуратурата разследва побоя върху член на СИК, който е заснел извършеното престъпление – побоят е при и по повод изпълнение на службата му в качеството му на член на секционна избирателна комисия.

Крумова и Папазян: Скандалът с машините не е политически, а е от глупост

Пострадалият К.П. станал свидетел на изборно закононарушение и направил видеозапис как лица гласуват по няколко пъти и член на СИК приема бюлетините. Впоследствие мъжът бил заплашен и нападнат от няколко лица, които му нанесли удари с юмруци в главата, лицето и по тялото. Междувременно, след получен сигнал, на местопроизшествието пристигнал полицейски служител. Пострадалият К.П. е потърсил медицинска помощ след побоя.

Един от сочените за извършител на престъплението е бил кандидат за общински съветник в проведените местни избори. С оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс той се явява лице, което се ползва с имунитет срещу наказателно преследване, а подобни дела могат да бъдат разглеждани на първа инстанция от Софийския градски съд. По тази причина от Районна прокуратура – Видин изпратиха събраните материали по делото на Софийска градска прокуратура, която е компетентна да се произнесе.

Балотажи в 19 града решават битката за кметския пост