Той коментира кризата в Близкия изток и опциите за спасяване на заложниците

Издаването на български паспорти на двамата заложници на „Хамас“ с български произход ще помогне само морално. Терористите са по-склонни да освобождават чужденци, но да задържат израелски граждани. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Денков: Съдействаме максимално на Израел за позитивно развитие на ситуацията със заложниците

Преговорите за освобождаването на заложниците са в много тежка фаза в момента, посочи той. Те се водят от същите хора, които преди една година преговаряха с „Хамас“ за освобождаването на един израелски войник и успяха да се договорят. Сега в процеса участват и Катар и САЩ, тъй като има задържани и чужди граждани, допълни Керемедчиев. "Колкото и да звучи грубо става дума за пари. Със сигурност се плащат откупи, те са в размери на милиони долари", каза политикът.

Как 9-годишно момче и по-малката му сестра се спасиха от терористи, убили семейството им в Израел

„Хамас“ иска да изчисти своето име пред международната общност и затова публикува кадри от военните действия в Газа, посочи той. По негови думи организацията иска да подчертае, че агресията не е само от тяхна страна, но и от страна на Израел. В началото света осъди терористичната атака, но в момента общностите са по-склонни да виждат какво се случва в Газа и да съпричастни с хората там, каза още Керемедчиев. Организацията се опитва да не отваря втори фронт, допълни той. По негови думи „Хамас“ пропуска само по списъци определени хора, които да излязат от Ивицата Газа, т.е. категорично държи палестинското население там като заложници.

Гостът коментира и шансовете на страната ни за влизане в Шенген. Той е на мнение, че ако за пореден път се постави бариера, е необходимо през 2024 г. „да натиснем за влизане на два етапа: с летищата и пристанищата и конкретна дата със сухопътни граници“.

Целия разговор гледайте във видеото.