Кризата в Близкия изток също е сред основните теми на срещата на външните министри

Външните министри на Г-7, които се срещнаха в Токио, увериха днес, че групата ще остане „единна“ в своята „твърда подкрепа“ за Украйна в лицето на руската инвазия, „дори в настоящата международна ситуация“, визирайки конфликта между Израел и „Хамас“.

Първите дипломати от Г-7 също така увериха, че ще продължат заедно да налагат „строги санкции“ на Москва, ще ускорят усилията за възстановяване на Украйна в „средносрочен и дългосрочен план“ и ще продължат „да работят за мирен процес“, се казва в комюникето на японското министерство на външните работи.

Украйна се страхува все повече от умората на държавите, които я подкрепят, освен това нейната контраофанзива, започнала през юни, досега има много ограничени резултати и вероятността от дълга война на изтощение се увеличава.

МЕСЕЦ СЛЕД АТАКИТЕ НА "ХАМАС": Израел обяви, че армията му е в сърцето на град Газа

Въпреки новия конфликт в Близкия изток, важно е Г-7 ясно да каже на международната общност, че нейният ангажимент за подкрепа на Украйна „никога няма да се изчерпи“, по думите на японския външен министър Йоко Камикава, цитирани в комюникето.

Дипломатически източници съобщиха, че ръководителите на дипломацията на страните от Г-7 (САЩ, Япония, Франция, Обединеното кралство, Германия, Италия и Канада) се стремят днес, през втория ден от срещата си, да се обединят около призив за хуманитарни паузи в Газа, опустошавана от  месец заради конфликта между Израел и „Хамас“.

Израел обяви 4-часов "прозорец" за евакуация от южната част на Газа

Според дипломатически източник, интервюиран днес от АФП, през първия ден от срещата е имало "конструктивен обмен" по темата. „Широко единство“ изглежда се появява също и във връзка с необходимостта от „спешно“ увеличаване на хуманитарната помощ за ивицата Газа, добави същият източник.

Източник: Петя Гергова, БТА