Политици поискаха оставки

Партиите в парламента видяха различни виновници за безредиците в столицата по време на протеста снощи. 

СЛЕД БЕЗРЕДИЦИТЕ В СОФИЯ: Денков уволни зам.-министър в МВР

Още преди началото на днешния пленарен ден дойдоха първите искания за оставки. ПП-ДБ настоя вътрешният министър Калин Стоянов да освободи поста си. ГЕРБ и ДПС видяха проблема другаде.

Въпреки провала на днешното пленарното заседание, всички партии поискаха оставки заради напрежението на протеста снощи. От освобождаването на един или двама министри до това целият кабинет да си отиде. ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър, ГЕРБ и ДПС пък тази на спортния.

Сектор Г: Не е имало сблъсъци между агитките

Партиите видяха различни виновници за безредиците в столицата. Повечето формации поискаха оставката на Борислав Михайлов. По отношение на политическата отговорност обаче, мненията се разминаха.

„Ясно се обявяваме за оставката първо на Боби Михайлов - този човек трябва да си отива максимално бързо. Но също така искаме оставката и на Калин Стоянов, защото това, което всички видяхме, е недопустимо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения. Калин Стоянов трябва да понесе своята отговорност”, заяви Кирил Петков.

Според ГЕРБ виновникът не е вътрешния министър, а този на спорта – Димитър Илиев. Както и кметът Васил Терзиев.

„Трябва да си подаде спортният министър незабавно оставката за това, че нагнетяваше няколко дни напрежението. Преди него трябва незабавно Борислав Михайлов да си подаде оставката. Терзиев, който разреши да се съберат футболни хулигани, агитки, уж на мирен протест”, заяви Бойко Борисов.

ДПС видяха разчистване на сметки в искането на ПП-ДБ Калин Стоянов да си отиде. „Аз отдавна знам, че те ще искат тази оставка. Имаме сведения, че е бил притискан от тях на изборите да работи в полза на ПП и ДБ. Затова му искат оставката. Кметът на София е абсолютно виновен, министърът на спорта е абсолютно виновен, че допуснаха това”, заяви Делян Пеевски.

„Има такъв народ” не останаха изненадани от случилото се в центъра на София. За исканата оставка на МВР министъра отговориха с реторичен въпрос. „Нали те го направиха министър на вътрешните работи? И беше ясно какво ще се случи снощи, при положение, че футболният съюз, с това ръководство, което отдавна трябваше да си замине, провокира всички. За какво им трябваше да затварят стадиона?”, заяви Тошко Йорданов.

Според БСП и „Възраждане” приоритетно трябва да си отиде цялото правителство. „Ние искаме оставката на цялото правителство. За цялостно творчество”, заяви Костадин Костадинов.

„Да мине вотът и да си отива цялото правителство. Това е първи приоритет за нас. Ако това не се случи, министърът на МВР трябва да си подаде оставката за вчерашната война в центъра на София”, коментира Корнелия Нинова.