От тях по заплащането са установени 894

„Главна инспекция по труда” е установила 8246 нарушения при извършени 1440 проверки по време на кампанията през активния летен сезон.

Нарушенията, свързани с разпоредбите по осъществяването на трудовите правоотношения, са 4578. От тях по заплащането на труда са установени 894, а по работното време – 1000. Установените случаи на работа без трудов договор са 158. Нарушенията по осигуряване на здраве и безопасност при работа са 3578.

ПЪРЖОЛИТЕ НА РАЗДОРА: Защо ресторантьори поискаха оставката на министъра на туризма (ОБЗОР)

Според Румен Мончев сложната бюрократична система за чуждестранните работници принуждава хотелиерите и ресторантьорите да допускат нарушения. "От години страдаме от липса на персонал. Как хора с 90-дневна виза не могат да работят, а други, които чакат с месеци за виза - могат? Отговорът е, че може да има терористи, но това е глупост, защото допуснати веднъж в страната, трябва да могат да работят. Държавата трябва да помага, а не да пречи на заетостта", заяви той.

По думите му трябва да се регламентира който иска да работи, да има възможност да го прави - без ограничение за сезонните обекти. 

Повече по темата във видеото.