Икономисти предлагат алтернативен бюджет за 2024 г.

Икономистите от Института за пазарна икономика представиха техен алтернативен бюджет. В него се предлага рязко намаляване на осигурителната тежест и данъчни стимули за инвестиции. Икономистите смятат, че може да се стигне и до по-нисък дефицит.  

Главният икономист на института Лъчезар Богданов се опита да даде пример и с „пицата" на държавните разходи, както стана известна от времето на Симеон Дянков.
 
„Всички казват, че искат хубава голяма пица. Разходите в момента са „голяма пица”.
Аз казвам: „Искам ето такава пица да направя”. Вие казвате, че е по-малка. Само че вашата е леко прегоряла и 2 парчета ги изхвърлят, а по-малката е по-хубава. Във вашата има и неща, които не харесвате, но са ви ги сложили. Идеята е да направим „пицата” на държавните разходи по-адаптирана. Ние предлагаме по-малка пица, но с продуктите, които искаме”, каза икономистът.

 Екпертите в Института правят алтернативен бюджет на държавата от 21 години. 

„Идеята ни не е да покажем, че смятаме по-добре от екипа на Министерството на финансите, а да покажем, че ако се погледне в друга посока, може да се стигне до друг бюджет”, коментира Богданов. „Идеята е да предложим по-ниски данъци за предприемчивите, тези, които внедряват нови технологии, инвестират и работят на светло”, обясни той.

ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА: Бюджет 2024 - на обсъждане в парламента
 
Според експертите на Института повече пари с по-ниски данъци се събират по два начина.
 
„Първо идеята е да се насърчи икономическият растеж, икономиката да е по-продуктивна, да изсветлее. Виждаме в момента в колко сектори средното осигуряване е близо до минималното. Никой не вярва, че в София в поне няколко сектора всички се осигуряват и получават 950 лева”, каза Богданов.
 
Едната мярка, по думите му, може да е общо намаляване на осигурителната тежест. Същевременно да се намали данъчното облагане, да се въведе пълна амортизация за инвестициите в дълготрайни активи.
 
„В крайна сметка в България има 15 милиарда поне само за тази година разпределени дивиденти. Защо част от бизнеса да не насочи тези ресурси в реинвестиране и в разширяване на бизнеса? Така че разсъждаваме в посока повече инвестиции, оттам - повече растеж в следващите години. Намаляване на осигурителната тежест - това безспорно води до известно намаляване на данъчните приходи, но същевременно казваме така -  ако искаме да имаме ниски данъци и ниски данъчни ставки, трябва да има широка данъчна основа. Всички или повечето преференции, привилегии за един или друг сектор, които бяха въвеждани, ние смятаме, че не са разумни за българската икономическа среда и тях ги намаляваме. В резултат имаме едно намаление на приходите от около 2 милиарда 250 милиона лева”, обясни Богданов.
 
„При разходите искаме да имаме по-ефективни разходи. С поредица отстъпки намаляваме разходите с 5 милиарда 450 милиона лева”, обясни Богданов.

С поредицата от стъпки дефицитът можело да намалее повече от 2 пъти от това, което предлага министърът на финансите.

Ако се съберат парите от „Лукойл” и парите за транзита на „Газпром”, бюджетът ще е балансиран още догодина, смята Богданов.

Повече гледайте във видеото.