Хиляди още са без ток

Аварийните служби продължават да се борят с последствията от тежката снежна буря, която удари страната ни през почивните дни. Все още има десетки хиляди абонати на енергото, които са на тъмно и студено. На много места ремонтните екипи обикалят с километри, докато намерят мястото на аварията.  

Равносметката на властите е:

„От 12 185 трафопоста, които бяха засегнати – това са тези близо 800 хил. души, над 90% вече са поправени с подсигурено електрозахранване”, обясни енергийният министър Румен Радев.
Зад останалите 10% обаче продължават да стоят хиляди семейства - без ток и до този момент. Студът принуждава Иван Йончев да изпрати съпругата и децата си да спят далеч от дома им в Ботевград , след като в стаите температурата почти се е изравнила с външната.

„Около 5-6 градуса е вътре, тъй като не е отоплявано от 4-5 дни”, обясни мъжът.

А едните аварийни екипи срещнали затруднения заради други аварийни екипи.

„Пътищата не бяха почистени. Автомобилите ни, независимо, че голяма част от тях са високопроходими,  през преспи, които са дълбоки над 2 метра – няма как да преминат”, заяви Александър Джартов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

СЛЕД СНЕЖНАТА БУРЯ: Стотици хиляди без ток, затворени пътища и десетки блокирани коли (ОБЗОР)

Близо 72 часа след бурята, в София улиците продължават да напомнят за стихията, въпреки че на терен с падналите клони в столицата се борят около 50 аварийни екипа, както и множество доброволци.

Така едва днес се стигна до отстраняването на опасен клон, надвиснал над една от коледните къщички в оживения базар до Народния театър.

„Екипите са разделени приоритетно да обработват по-належащите сигнали. Имахме случай дори с паднало дърво пред входа на училище, което веднага трябваше да се отстрани, за да може децата да влязат в класните стаи”, обясни Сиана Хлебарска, гл. експерт в дирекция „Зелена система“ на Столична община”.

Но докато едни екипи отстраняват опасните клони - други трябва да ги извозят. Затова ходенето по тротоарите на София и днес беше предизвикателство. Ледените висулки от сградите също се оказаха доста опасни.

Междувременно проверките на Столичния инспекторат хванаха в нарушение 4 от 7-те снегопочистващи фирми в София. Глобата ще е общо за 120 хиляди лева.

„Най-големи проблеми бяха установени в район Витоша и в район Кремиковци. Там бяха подадени улици за обработване, които после бяха обявени като приключени. След контрол от страна на Столичния инспекторат се установи, че действително такава обработка не е извършена”, обясни инж. Николай Неделков, директор на Столичния инспекторат.

А, извън столицата, най-бавно и трудно се възстановява Разградска област. Вчера се наложи военна машина да спасява закъсали хора на пътя между Разград и Търговище. Днес регионът вече е проходим. Много населени места обаче са без ток и вода. На Динчер и Севгинур от кубратското село Брестовене им се налага да топят сняг, за да си осигурят вода.

 „Ползваме я за миене на ръце, за тоалетна”, споделя мъжът.

Нямат и ток, както десетки други жители на села в община Кубрат. Екипи на енергото продължават да обикалят селата и да възстановяват прекъснати жици, но не могат да локализират всички аварии.

Трети ден продължава и разчистването на пътищата между селата в региона. Бедственото положение в региона обаче няма да бъде удължавано.   

„Работи се интензивно. Останаха само 12 населени места. До този момент мисля, че овладяхме положението”, заяви Владимир Димитров, областен управител на Разград.

Преди идването на нови валежи, в разградска област работят върху превантивен план – санитарна сеч.

Гвоздейков: Няма бедстващи пътници, главните жп трасета са проходими

А в област Враца започват проверки за снегопочистването.  Блокираните от преспите пътища доведоха до километрични опашки от тирове. Такава тапа имаше между Кнежа и Бяла Слатина. Проверките на Пътната агенция започват именно от там.

Струпването на тежки камиони в Северозападна България започна още в тъмните часове на денонощието. Тапата край Бяла Слатина се е получила и заради лошото време, но и заради изключително натовареното движение, твърдят експертите.

Целият товарен трафик минава оттам след затварянето на Главния път Е 79, който няма да бъде отворен на 10 декември, както беше предвидено, а месец по-късно.   

„Ще проверим фактите и ще установим кой къде е чистил, какво се е случило, кога е почистено”, заяви инж. инж. Ясен Йорданов,  председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Наистина имаше доста снегонавявания. Снегопочистването можеше да се случи по-добре”, коментира главен инспектор в „Пътна полиция“ Лъчезар Близнаков.

Ден след снежната буря: Улиците на Владая все още са непроходими (ВИДЕО