Той ще проведе преговори с президента на ОАЕ

Руският президент Владимир Путин пристигна в сряда в Абу Даби, където ще проведе преговори с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян. Срещата ще започне с участието на делегации, а после лидерите ще разговарят на четири очи. Според програмата двете страни ще обсъдят "израелско-палестинския конфликт" и производството на петрол в рамките на ОПЕК+.

Путин увеличи числеността на руската армия

След края на програмата си в Абу Даби руският президент ще замине за Рияд. Там са планирани преговори с престолонаследника и председател на съвета на министрите на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Чуждестранните контакти на лидера на Кремъл са ограничени заради дипломатическата изолация на Русия след инвазията в Украйна. Това е първата визита на Путин в държави, които не са близки съюзници - като Китай, Беларус или Казахстан - откакто разпореди пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г.


Нито Саудитска Арабия, нито ОАЕ са подписали учредителния договор на Международния наказателен съд, което означава, че не са длъжни да задържат Путин заради издадената срещу него заповед за арест, обвиняваща го, че е лично отговорен за отвличането на деца от Украйна по време на войната му срещу страната.

Източник: Любомир Мартинов, БТА