"През януари депутатите ще решат за ръководството на НЗОК", обясни той

„Парите за здраве тази година са повече, отколкото са били преди. Реалното увеличение не е този милиард, а с около половин милиард, заради инфлацията. Парите за здраве са достатъчни, сега управлението на тези пари е по-важно”. Това заяви Александър Симидчиев, депутат от ПП-ДБ в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Парламентът гласува на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО

По думите му промените в здравеопазването трябва да са решени надпартийно. „Не може да спрем системата, за да я ремонтираме, трябва да я променим докато тя работи. В последните 2 г. за пръв път увеличаваме парите за извънболничната и за специализираната помощ. Като резултат от това има недостиг на пари за специализация на общопрактикуващите лекари, което показа, че вече има повишено желание на личните лекари да специализират”, обясни Симидчиев.

Според него е необходимо да се подобри разпределението на медицински кадри и средства. „Има специалности, в които няма хора”, каза Симидчиев.

„Управителят и подуправителят на Здравната каса са в оставка, през януари ще се вземе решение в парламента. Касата разпределя най-големия ресурс в здравеопазването, парите трябва да са разпределени максимално справедливо – и лекари, и пациенти да са доволни”, каза Симидчиев.

Депутатът заяви, че няма да се меси в скандала в „Пирогов”, където бе сменен директора Валентин Димитров, но в резултат на негова жалба съдът забави рокадата. Димитров и здравния министър Христо Хинков си размениха взаимни обвинения. Симидчиев препоръча всеки да гледа своите отговорности и изтъкна, че тази болница има принципал.