В града редовно се провеждат демонстрации и шествия в подкрепа на палестинците или Израел

Конфликтът в Израел и Газа продължава да поляризира хората по света. На много места антисемитизмът и ислямофобията са се увеличили значително след терористичните атаки на "Хамас" на 7 октомври. В Лондон също редовно се провеждат демонстрации и шествия в подкрепа на палестинците или Израел. Но някои хора работят за преодоляване на разделението, въпреки че са лично засегнати от конфликта.

Маген Инон е син на зеленчукопроизводител - приготвянето на салати за децата му в кухнята му в Лондон му напомня за вкъщи. Домът му е дървена къща в Израел, в малко селце близо до Ивицата Газа. Родителите му са били вкъщи, когато домът им е бил атакуван на 7 октомври и напълно изгорен.

"Не само родителите ми загинаха там. Чувствам, че моето детство беше убито в този ден", споделя с болка израелецът. Маген Инон, съпругата му и децата им прекарват много щастливи лета при родителите му, там, където е израснал.

"Почти нищо не е останало... Родителите ми много обичаха да работят в градината...", спомня си с носталгия той.

Веднага след като родителите му са убити, той, братята и сестрите му се разбират помежду си: да не се поддават на омразата. Ето защо Маген е тук - на бдение в центъра на Лондон: "Заедно за човечеството". Евреи, мюсюлмани, християни и невярващи. Обикновени лондончани, застанали един до друг.

Активистите тук твърдят, че са поставени под натиск да вземат страна. И наистина те може да имат различни политически възгледи. Но отказват да се поддадат на поляризацията.

"В момента това звучи наивно, но придвижването напред към някаква по-мирна ситуация ни дава смисъл. Всичко останало е съвсем безсмислено", обясни Маген.

"Ако продължим да се въртим в този цикъл, ще се върнем към същия резултат, който е разрушение и смърт. Няма друга алтернатива, освен да напомним на хората: Трябва да сложим край на това, трябва да споделим земята", смята Мира Ауад, палестински активист за мир

Свещите се палят за всички жертви - не само за едната страна. Маген Инон е впечатлил най-високопоставения духовник на Англиканската църква, който присъства на бдението.
"Плуваме срещу течението чрез даване на прошка, с търсене да изградим нещо, а не да го разрушим. Така можем да променим другите. Той е уловил тази истина и това го прави е най-необикновеният човек", заяви Джъстин Уелби, архиепископ на Кентърбъри

Маген Инон казва, че конфликтът в Близкия изток може да бъде разрешен само ако хората видят човечността един в друг.