500 жители на градовете Херинген и Винделхаузен вече трябваше да напуснат домовете си

Рискът от наводнения се увеличи в няколко региона на Германия поради покачването нивото на водата в много реки след обилните валежи, съобщиха от службите за спешна помощ.

Според Федералната служба за предотвратяване на бедствия е бил евакуиран квартал в град Ринтелн в Долна Саксония, в северната част на страната, поради "изключителна опасност" водите на река Везер да излязат над коритото си.

Ден по-рано в Тюрингия, Източна Германия, около 500 жители на градовете Херинген и Винделхаузен, разположени на брега на река Хелме, вече трябваше да напуснат домовете си заради покачващите се води, които доведоха до прекъсване на електроснабдяването.

Смели германци се потопиха във водите на студено езеро (ВИДЕО)

"Винделхаузен е под вода", съобщи ръководителят на регионалното правителство на Тюрингия Бодо Рамелов в профила си в X.

В Долна Саксония, в района на Леер, бяха мобилизирани няколкостотин пожарникари, които образуваха човешка верига и използваха чували с пясък, за да стабилизират дигите, съобщи за АФП говорителят на местните служби за спешна помощ Доминик Янсен.

Рискът от наводнения се увеличава и в западната и южната част на страната, където нивото на реките на няколко места се доближава до рекордни стойности. Това е резултат от много силните дъждове през коледния период и топенето на снега поради необичайно високите температури. Властите призоваха жителите на тези райони да стоят далеч от реките и да избягват дигите.

Пиян шофьор, облечен като Дядо Коледа, се вряза в къща в Германия

Източник: БГНЕС