Обикновено Районната координационна централа контролира камерите и записите

До две седмици от Съюза на парамедиците ще изпратят до Министерството на здравеопазването предложението си да бъдат поставени бодикамери на членовете на техните екипи.

„Идеята е да бъдат защитени спешните екипи. Така ще има и бърза връзка с електронните информационни централи. Това е практика от доста години в други държави, където е доказано намаляване на инцидентите с агресивни пациенти”, коментира Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Пред какви предизвикателства са изправени парамедиците?

Очакванията са камерите да респектират пациента, а записите от тях да служат за доказателства в съда. Видеорегистратор може да бъдат поставен и само на единия от членовете на даден екип, уточни Пехливанска.

„Практиката е Районната координационна централа да осъществява цялостния контрол на тези камери и записите. Не сме правили финансов разчет”, каза още председателят на Съюза.

Относно евентуално недоволство от страна на пациентите, които не биха желали да бъдат снимани в безпомощно състояние, тя даде пример, че в някои страни в Европа камерите се включват само при влизане в опасен квартал, при работа с пациенти с психични заболявания, както и в случаи на агресия – вербална или физическа.

БУНТЪТ В СПЕШНАТА ПОМОЩ: Защо медици се разграничиха от протеста на шофьорите на линейки