Информацията е от документ, с който агенция „Блумбърг” разполага

Европейският съюз е предложил санкциониране на около 55 компании и повече от 60 лица като част от нов пакет от мерки във връзка с втората годишнина от руската военна инвазия в Украйна. Ограниченията ще бъдат насочени към физически лица и фирми, участващи в производството на оръжия и доставката на ключови технологии и електроника, използвани от руски отбранителни фирми за производството на въоръжение, съобщава „Блумбърг” като цитира документ, с който агенцията разполага.

Предложенията, които се нуждаят от подкрепата на всички държави членки, преди да бъдат приети, също така ще бъдат насочени към корабни компании, осигурили транспорт и логистика за прехвърляне на боеприпаси от Северна Корея към Русия. Предложението е факт, след като преди време стана ясно, че Северна Корея е предоставила на Русия стотици хиляди артилерийски снаряди.

Настоящите предложения също така включват добавяне в списъците със санкции на няколко военни и други длъжностни лица и политици. Сред тях са Алексей Дюмин - бивш охранител на Путин и настоящ губернатор на Тулска област, и директори на компании.

Пакетът от санкции, който ще бъде 13-ият след нахлуването на Русия в Украйна, се очаква да има ограничен обхват, въпреки че група от държави членки на ЕС настоява блокът да бъде по-амбициозен и да добави нови икономически санкции, пише „Блумбърг”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase