До какви други разкрития стигна екипът на NOVA гледайте в петък в "Здравей, България"

Проверка на NOVA - как обаждания от чатботове се оказаха замесени в схема за финансова заблуда на пенсионери. Възрастни хора подписвали договори за заем за хиляди левове, без да разберат какво всъщност се случва.

Поканата е за събития, на които им обещават подаръци. Но накрая възрастните се оказват с кредит за покупка на масажна пелерина, йонизатор на въздуха, възглавници и завивка за няколко хиляди лева.

„Казвам се Наталия и се обаждам във връзка с Вашата покупка. Само да уточним, вие сте от София, нали?”. Ботът, който звънна на много от нас, представяйки се като Наталия, обиколи социалните мрежи и новините. Наталия обаче не е единствена.

„Ало, здравейте! Казвам се Станислава и съм организатор на здравни събития. И тъй като това събитие е само за хора от София и околността, исках да се уверя, че и Вие сте от София”.

18 хиляди лева за фар и броня: NOVA разкри автосервиз фантом, мамил столичани

Кои са ботовете, които искат да знаят откъде сте? И защо имат нужда от тази информация? „Наталия звънеше, за да пита дали са доволни от последната си поръчка и дали са от София. Виктор, доколкото знам, звъни за кандидатстване за работа в колцентър. А Станислава кани за самите събития”, разказа човек, пожелал да остане анонимен. 

Говорим с човек отвътре, който знае как работят ботовете. Знае и за кого. „Бих казал – организирана престъпност”, казва той. Целта е да бъдете поканени на събитие, на което ви обещават, че ще получите подаръци. „Аз ще Ви препоръчам да вземете и Вашата семейна половинка, защото ще пробва нашите масажи и ще получи подарък - смарт часовник”.

Накрая се оказвате с подписан договор за заем за близо 5 000 лева за масажни уреди. Някои от потърпевшите са с едни от най-ниските пенсии в България. „На мен ми се вдигна кръвното налягане, за момента изключих”, посочва измамената Нели Кузова.

„Аз няма да живея. Просто няма да живея. Направо живота си прекратявам”, заявява анонимно лице.

„По следите”: 37 пенсионери дадоха десетки хиляди левове на мнима ясновидка (ВИДЕО)

Чатботът звъни и на екип на NOVA. За да разберем какво предлага, екипът ни отиде на организираното здравно събитие със скрита камера. Оказва се, че първият въпрос на търговците е: Колко пари имаме? NOVA потърси фирмата, но без успех.

Веднага, след като репортажът беше заснет, екипът ни подадe и сигнал до МВР. Фирмата, която използва личните ни данни, изпрати писмено становище, в което заявява, че спазва стриктно българското законодателство.

От фирмата "Скай лайн къмпани" ООД поискаха право на отговор. Ето и тяхната позиция: 

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase