Западът намекна, че отговорност трябва да се търси от Кремъл.

Най-изявеният критик на руския президент Владимир Путин Алексей Навални е починал. 47-годишният опозиционер е издъхнал в наказателна колония, в която излежаваше 19-годишна присъда при специален режим.

Алексей Навални пред CNN през 2020г.: Не искам Путин да е цар на Русия, защото убива хора

В САЩ изненадата, шокът и гневът вече започнаха да отстъпват на прагматичните действия и какво следва. Джо Байдън директно хвърли вината за случилото се с Навални върху руския президент Владимир Путин. Това направи и държавният секретар Антъни Блинкен, който е в Мюнхен.

Байдън: Не се заблуждавайте. Путин е отговорен за смъртта на Навални

„В продължение на повече от десетилетия руското правителство и Путин преследваха, тровеха и хвърлеха в затвора Алексей Навални. В смъртта му в руски затвор, фиксацията и страха от един човек само подчертават слабостта и гниенето в сърцето на системата, която Путин е изградил. Русия е отговорна за това”, заяви Блинкен.

Навални почина в наказателна колония. Вълна от реакции след новината за смъртта му (ОБЗОР)

„Алексей Навални смело се изправи срещу корупцията, насилието и всички лоши неща, които правителството на Путин правеше. В отговор Путин го отрови, арестува, осъди го за изфабрикувани престъпления. Не знам какво точни се е случило, но нека никой не се заблуждава. Путин е отговорен за смъртта на Навални. Това, което се случи с Навални е поредното доказателство за бруталността на Путин”, добави Байдън.

Западът намекна, че отговорност трябва да се търси от Кремъл.

За ЕС изглежда е ясно кой носи отговорността за смъртта на Навални, Владимир Путин и режимът в Москва. В този дух бяха думите и на Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет. Той смята, че руският режим е единствено отговорен за трагичната смърт на Навални. Подобни коментари направи и френският президент, както и премиерите на Великобритания и Канада.

Ако има място, което в момента да събира всички коментари на политическия елит в света това е Мюнхен. Новината за смъртта на Навални дойде в първия ден на конференцията по сигурността , която се провежда в града.

Камала Харис, заяви, че смъртта на Навални е нов знак за бруталността на Путин. Опозиционният беларуски лидер Светлана Тихановская написа: „Няма съмнение, че той е бил убит и никакво кой  е отговорен за смъртта му”.

Първите реакции за смъртта на Навални не дойдоха от Мюнхен, а от Берлин. Там украинският президент Зеленски и германският канцлер Олаф Шолц подписаха двустранно споразумение за сигурност.

Само няколко часа след новината за смъртта на Навални със сълзи на очи пред публиката в Мюнхен излезе, неговата съпруга Юлия.

„Ако това е вярно, искам Путин и всички около него да знаят, че ще бъдат държани отговорни за всичко, което направиха на нашата страна, на моето семейство. И този ден ще дойде съвсем скоро”, категорична е Юлия.

"Това е тъжна новина, Навални е символ, той е е символ от години на борбата срещу диктатурата в Русия, борбата за свободно слово, на борбата срещу това, че не може човек да бъде затварян заради това, че има различно мнение", заяви Николай Денков.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТТА НА НАВАЛНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Редактор: Валя Марева