Зачестяват случаите на престъпления от омраза и дискриминация

Октомври, 2023 г. Шестгодишно момче от палестински произход е убито с нож от хазяина на дома, в който живее в САЩ. Престъпление е извършено от омраза.

Ноември, 2023 г. Трима студенти са простреляни във Върмонт, защото говорели на арабски и носели традиционни за Изтока шалове. Единият от тях - американец от палестински произход, сега е парализиран.

Престъпления като тези, за които припомня Voice of America (VOA), създават огромно напрежение и тревога сред американците от арабски произход.

„Война от всички посоки”: Журналисти стават жертви на конфликта в Газа

ФБР няма актуална статистика за броя на този тип посегателства. Но Съветът за американско-ислямските отношения и Лигата за борба с дезинформацията констатират множество такива престъпления от 7 октомври 2023 г. насам.

Войната между Израел и "Хамас": Разселените хора търсят начин да се върнат у дома

Според експерти в САЩ се смесват представите за арабин и терорист. Наскоро, уважавани, национални издания публикуваха изказвания, в които арабите бяха сравнени с животни.

В посланието си за Рамадан президентът Джо Байдън изрази загриженост относно засилването на насилието срещу мюсюлманите в страната. Той каза, че администрацията разработва стратегия за противодействие на дискриминацията и омразата срещу мюсюлманите, американците с арабски произход и други групи, предава VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA)