Историята разказа журналистът Мариета Николаева

Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ (ИАМН) – компетентния орган за управление, координация и контрол на трансплантацията в Република България, г-жа Иванка Динева назначи извънредна проверка във връзка с излъчен репортаж на 13 април 2024 г. по „Темата на Nova“: „(Не)Порочно зачатие“. Това посочват от ведомството в позиция до медиите. 

"От изнесените в журналистическото разследване данни е видно, че има съмнения за злоупотреба, както и за извършено престъпление. В тази връзка от понеделник – 15 април, ИАМН започва спешна проверка по случая. Министърът на здравеопазването и цялата общественост ще бъдат запознати с резултатите от проверката след нейното приключване. Събраната информация в хода на проверката и констативните протоколи от нея ще бъдат предоставени на ГД „Национална полиция“ и Софийска градска прокуратура", посочват от ИАМН. 

„Темата на NOVA“: (Не)Порочно зачатие (ВИДЕО)

Изпълнителният директор на ИАМН назначава и извънпланови проверки във всички лечебни заведения, осъществяващи дейност по асистирана репродукция в страната. Те започват още следващата седмица.

В разследването си журналистът на NOVA Мариета Николаева показаха как оставен за съхранение биологичен материал в столична болница е бил използван без разрешението на собственика му за инвитро процедура. В следствие на което се ражда и дете.

От изнесените в журналистическото разследване данни е видно, че има съмнения за злоупотреба, както и за извършено престъпление, пишат от агенцият. Събраната информация в хода на проверката и констативните протоколи от нея ще бъдат предоставени на полицията и прокуратурата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase