Коментират проф. Румен Кънчев, Ивайло Иванов и Димитър Къцарков

Избегната ли е, или предстои пълномащабна война между Иран и Израел? Ще отговори ли Тел Авив на атаката на Техеран? Темата в ефира на "Здравей, България" коментираха проф. Румен Кънчев, Ивайло Иванов и Димитър Къцарков.

Случващото се в момента е на фона на тежкия конфликт между Украйна и Русия, който ангажира сериозно и ЕС, и НАТО, и САЩ, каза проф. Кънчев. Той припомни и за конфликта в Газа.

„Оценката на генералния секретар на НАТО е, че евроатлантическата зона не е зона на мир. Ситуацията е изключително тежка. Големият проблем е да се предотврати ескалация на конфликта. Аз не мисля, че ударите на Иран целят ескалация. По данни на експертни центрове, които следят ситуацията, тези удари имат същата структура като ударите на Русия срещу Украйна”, заяви проф. Кънчев.

След атаката с дронове и ракети: Как Израел ще отговори на Иран?

„Тази атака няма за цел да унищожи военна инфраструктура и да причини жертви. Тези дронове летят с часове. Целта е да се тества противовъздушната отбрана на Израел, която се смята за най-добрата. Тя е непробиваема”, обясни проф. Кънчев.

Според него в атаката има две послания. „Първото е за широката публика - ние ще можем да отговаряме на ударите на Израел. Второто е чисто техническо - да се тества противовъздушната отбрана. Ако те искаха да нанесат удари с жертви, нямаше да използват тези леки дронове”, смята професорът.

„Балистичните ракети не са толкова много - 20-30. Те са с обсег 1000 км. За мен ключовото в този момент е кой ще управлява ескалацията. Иран иска, но това не зависи само от тях. САЩ категорично не искат конфликт. Русия и Китай участват много активно. Москва има изключително тежки връзки с Иран. Някои експерти дори казват, че иранското разузнаване е поделение на ГРУ”, коментира проф. Кънчев.

„В този регион е много важно как изглеждаш. Задължително трябва да изглеждаш силен. В този смисъл Иран нямаше избор - трябваше да отговори. Както Израел трябваше да отговори след атаката на „Хамас”, коментира  Ивайло Иванов, експерт по международна и национална сигурност.

„Начинът, по който беше осъществена атаката, сочи, че Иран не иска ескалация на конфликта. На първо място пред вътрешната публика трябваше да се демонстрира, че няма да толерира подобни удари. Нужно беше и да запази имиджа си сред останалите държави в региона като военна сила”, каза Иванов.

Той припомни, че имаше информация в медиите, че се готви атака през уикенда, така че и Израел, и САЩ да могат да се подготвят.

„Ако Израел отговори, ще има ново ниво на ескалация. Дори и да няма ответна реакция, една червена линия беше премината - Израел и Иран да не се атакуват директно”, каза Иванов. Според него изключително важна сега е ролята на САЩ. „Дали Вашингтон ще успее да окаже достатъчен натиск върху Нетаняху, който в момента вижда ситуация, позволяваща му да се разправи с Иран”, коментира Иванов.

Според международния анализатор Димитър Къцарков операцията на Иран е част от голямата цел „огнени пръстени”. „Има пет точки, които се експлоатират на ежедневна база. Тази ескалация е предизвикана, защото нямаше как да не отговорят”, заяви експертът.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase