Анализ на политолозите Теодора Йовчева и Марая Цветкова

ЦИК започна приема на документи за изборите за народни представители и евродепутати. Вотът ще е 2 в 1 и ще се проведе на 9 юни. Крайният срок за подаване на заявления е 24 април.

Доц. Любенов: ПП-ДБ трябваше незабавно да се разграничи от Живко Коцев

Политологът Теодора Йовчева посочи, че политическите сили показват готовност за диалог и осъзнаване на трудната ситуация. "Няма сериозни изгледи да излезем от фрагментацията и нестабилността на управленията. Единствената разделителна линия е тази към "Възраждане". Те са в напълно обяснима ситуация и печелят от нея. Запазва се мекият, сдържан тон между бившите партньори. Не са изградени стратегиите за това в какви преговориха биха влезли партиите и коалициите. Всеки стъпва предпазливо", заяви тя.

От своя страна политологът Марая Цветкова смята, че отново отиваме в графа "поредица от служебни кабинети". "Това не е естественото състояние на българската демокрация. Трябва да се запитаме дали не я изменяме в посока на служебни правителства, които не носят пряка отговорност към гражданите. Голямата драма е дали седналите на масата за преговори са я счупили, или не. Останало ли е къде да седнат и, ако няма маса, колко ще струва нова? Според мен има и все още може да бъде използвана. Тя трябва да остане чиста и ненакърнена от самата предизборна кампания. Трябва да има неформални преговори, които да не бъдат обявявани", посочи тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase