Вижте историята за издигането на „Св. Животоприемен източник“

За първи път жителите на бургаското село Драганово ще отбележат Великден в свой храм. Мащабна благотворителна кампания и обединение на усилията на институции, християни и мюсюлмани доведе до издигането на „Св. Животоприемен източник“ - име, което е носил разрушеният през 1944 г. стар храм в селото. Божият дом е малък, но има блестящ купол.

В ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS протойрей Николай Янков благодари на всички хора от различните вероизповедания, които са помогнали за изграждането на църквата.

Идеята за построяването на храм идва приживе на Дянко Григоров и съпругата му Йовита. През 2017 г. те създават инициативен комитет за изграждането му.

За осигуряването на терен много бързо реагират и от общината, разказа Мария Иванова, която е член на църковното настоятелство.

Красивите и нестандартни храмове в Европа (ГАЛЕРИЯ)

Областният управител проф. Мария Нейкова и цялата администрация също се включват в идеята за събиране на средства, а архитект дарява проекта за храма безвъзмездно.

Нейкова разказа за двата благотворителни концерта, на които са събрани голяма част от необходимите средства.

Към инициативата се включват и двама областни управители, които подаряват камбана, а фабрика за керамика дарява материали и консумативи.

Иванова каза, че църквата е изградена за девет месеца. Местните жители споделят, че не са вярвали, че това е възможно.

В пълното завършване на храма ще се включат деветима от студентите по "Стенопис" от Художествената академия. Доц. Драганов сподели, че за младите творци това е и обучение.

Репортер: Елена Танева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase